Friday, November 7, 2014

Punca Sakit Jantung Yang Ramai Orang Tak Perasan. Tau-tau Dah Meninggal

Selalu je kita dengar berita kematian yang mengejut. Lagi terkejut orangnya muda dan tak pernah ada penyakit sebelum ni. Tau-tau disebabkan serangan jantung iaitu antara punca sakit jantung yang ramai orang tak perasan.

Selalunya, orang bandar pergi kerja pagi-pagi hari masih gelap. Balik rumah malam pon dah gelap. Tak sempat nak bersenam pun. Kot-kot la nak buang lemak jahat kat badan tu kan. Tambah-tambah nature kerja kita duduk je kat meja. Stress jalan jem ke tempat kerja dan stress di tempat kerja menambah lagi risiko.


3 Punca Utama Penyakit Jantung

  • Merokok
  • Kegemukan
  • Kolestrol
  • Kurang bersenam

Penyakit gaya hidup....

Sebenarnya punca di atas berkaitan dengan gaya hidup orang bandar masakini. Kita rasa rutin macam biasa je. Bila kita stress, kita cenderung untuk merokok. Selalunya, orang lelaki lah suka merokok. Serabut sikit terus merokok. Sebenarnya merokok menggalakkan pemendapan lemak pada dinding salur darah dan mengurangkan oksigen ke jantung serta menyababkan tekanan.

Stress jugak menyebabkan kita cenderung makan dengan banyak dan berlebihan terutama orang perempuan. Bila dah tak cukup masa nak masak, kita makan je makanan rapu yang cepat dan mudah tanpa mengira gizi seimbang yang sepatutnya. Mungkin makanan yang kita pilih tinggi lemak, kolestrol, garam dan gula yang boleh jadi punca kegemukan. Sekaligus membawa pemendapan lemak jahat dalam badan terutama salur darah ke jantung.


Cara Kurangkan Risiko
  • Kurangkan makanan tinggi lemak, kolestrol, garam dan gula serta amalkan makanan seimbang.
  • Berhenti merokok.
  • Bersenamlah 30 minit setiap sessi sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.
  • Cari alternatif untuk lebihkan aktiviti fizikal jika tidak sempat bersenam seperti menggunakan tangga di tempat kerja.
  • Amalkan supplement semulajadi untuk menampung nutrient yang tidak lengkap.

Cadangan Vitamin

Omega Guard - membantu membakar lemak jahat (LDL) yang menyepitkan salur darah masuk ke jantung. Sekaligus mengurangkan tekanan darah tinggi. Jadi, bila tekanan darah kita stabil dan salur darah tak sempit, oksigen dapat disalurkan ke seluruh badan dengan mudah tanpa membebankan jantung kita. Ia sangat bagus menurunkan bacaan kolestrol dalam badan serta membantu kuruskan badan.

Alfafa - bantu menurunkan tekanan darah tinggi dan membuang toksik di dalam badan. Toksik terhasil daripada pengumpulan lemak jahat dan kolestrol di dalam. Jadi, tugas alfafa membuang lemak yang telah dibakar oleh Omega Guard keluar dari badan.


Oleh kerana saya risau akan risau akan risiko punca sakit jantung di atas, salah satu usaha saya ialah mengamalkan pengambilan Omega Guard dan Alfafa.  Jadi, anda bagaimana? Atau masih nak menunggu lagi ke?

Jika berminat untuk dapatkan Omega Guard dan Alfafa, anda boleh hubungi saya di talian di bawah.

pengedar shaklee beranang
No comments:

Post a Comment